Gesjoemel met de derdenrekening, hoe veilig staat uw geld bij uw incassobureau?

Het ene incassobureau is het andere niet. Het is een bekend gegeven dat onder de vele incassobureaus rotte appels zitten die de gehele branche in diskrediet brengen. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Incasso- ondernemingen (NVI) Jet Creemers heeft zich hier destijds ook over uitgelaten en gaf aan dat het gebrek aan controle op het gedrag van incassobureaus leidde tot excessen bij het innen van vorderingen, zoals intimidatie en bedreiging. Waaraan kunt u nu een goed incassobureau herkennen?

Een kwaliteitsrekening voldoende?

Een incassobureau moet in ieder geval een kwaliteitsrekening hebben. Dat is een rekening die afgescheiden is van het vermogen van het incassobureau en waarop de derdengelden per zaak overzichtelijk worden geregistreerd en bijgehouden. Maakt men gewoon gebruik van een zakelijke rekening, dan weet u zeker dat uw geld bij dat incassobureau niet veilig is als dit bijv. failliet gaat. 

Maar ook een kwaliteitsrekening van een deurwaarder is niet per definitie veilig. Want hoewel zo’n rekening is afgescheiden van het vermogen van de deurwaarder, kan deze nog wel een ‘greep in de kas’ doen. Dit bleek enige tijd geleden bijv. uit een artikel in de Telegraaf waarin melding werd gemaakt dat een zeer gerenommeerd Incasso- en Gerechtsdeurwaarderskantoor, met vestigingen in Den Haag en Rotterdam, de salarissen van zijn 75 medewerkers niet meer kon betalen. ‘Incassogigant op zwart zaad’ luidde de titel. Het ging om een kantoor uit de top-10 van Nederlandse deurwaarderskantoren, dat van geïncasseerd geld gebruik bleek te hebben gemaakt ten eigen nutte. Geld wat debiteuren hadden betaald en toekwam aan de cliënten. Er was sprake van een zgn. ‘bewaringstekort’. Dit wordt als een doodzonde beschouwd binnen de incassobranche. Het betrof een tekort van naar verluidt drie miljoen euro op de kwaliteitsrekening. Een bedrag dat niet zomaar kan worden aangezuiverd. De deurwaarders zijn voor zes maanden geschorst en zullen ongetwijfeld privé aansprakelijk zijn gesteld. Een faillissement dreigt. Vaak is niet alles wat het lijkt!

Een aparte stichting voor het derdengeld!

Het sjoemelende deurwaarderskantoor heeft zo kunnen handelen omdat men exclusief bevoegd was om te beschikken over de kwaliteitsrekening! Zo’n rekening is dus nog geen garantie dat uw geld veilig staat. De advocatuur is één van de weinige branches die dit goed hebben geregeld. In de advocatuur mogen sinds jaar en dag derdengelden alleen nog worden ontvangen op een rekening van een aparte Stichting Derdengelden. Dit dwingend voorgeschreven. De Stichting Derdengelden is een andere juridische entiteit dan het kantoor zelf zodat vermenging van vermogens niet plaatsvinden. Maar wat misschien nog belangrijker is: over de derdengelden kan de advocaat niet beschikken zonder toestemming van een onafhankelijke derde (vaak een accountant). Dit vormt natuurlijk een vrijwel absolute blokkade tegen gesjoemel. 

Het zal uw geld maar zijn…

Stelt u zich eens voor dat u denkt dat uw geld veilig op een rekening staat en ineens blijkt dat het geld u niet gaat toekomen. Voor derdengelden op de rekening van de Stichting Beheer Derdengelden Van Loon Advocaten is een kwestie als deze ondenkbaar. Bij ons staat uw geld veilig zonder dat er iemand (waaronder wijzelf) daarover kan beschikken, behoudens expliciete instemming van een externe accountant. Er wordt gewerkt met een zogenaamde tweehandtekeningenvereiste van een externe accountant. Hoe hoog de vordering ook, uw geld staat gegarandeerd altijd veilig. Eén van de grote voordelen van het feit dat wij een advocatenkantoor zijn. De eerder genoemde rotte appels doen dit juist niet of niet juist, waardoor de incassobranche helaas vaak negatief in het nieuws komt. Controleer daarom altijd of uw incassobureau en/of deurwaarderskantoor een aparte Stichting met een tweehandtekeningenvereiste met een onafhankelijke derde heeft. Enkel dan weet u zeker dat uw geld veilig staat. 

Van Loon Incasso Advocaten levert niet enkel veel kwaliteit, maar is bovendien veilig. Nimmer zal er een Euro uit gaan naar een onjuiste bestemming. Wij zijn immers niet zomaar een incassobureau, wij zijn een gerespecteerd advocatenkantoor.

mr H.G.J. Veldhuizen (enigszins bewerkt)

Van Loon Advocaten, uw specialisten op diverse rechtsgebieden. U kunt uw voordeel doen met onze expertise in onder andere: arbeidsrecht, onroerend goed & RO en letselschade.